8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü Kutluyoruz
Kaynağını, (1857 New York’ta) kadın işçilerin, “daha iyi bir yaşam” için başlattığı mücadeleden alan ve daha sonra (1910) Clara Zetkin‘in önerisiyle isimlendirilen Dünya kadınlar Günü, çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Her alanda olduğu gibi “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü”nü de içeriksizleştiren egemen sistemler, biçimsel bazı “haklarla”, sosyetenin hediye alışverişi gibi gösterilerle sorunu geçiştirmeye çalışmaktadırlar.
Kadın başkaldırısının kaynağı daha iyi yaşam koşulları talebidir. Bu talep, ekonomik olanla sınırlı olmayıp, onun tamamlayıcısı olan eşitliği ve özgürlüğü de içermektedir. Eşitlik, özgürlük talebi, erkek egemen anlayışla keskin bir hesaplaşmayı gerektiriyor.
Türkiye’de kadınların sahip olduğu sınırlı hakları da, ‘M. Kemal’in büyük lütfü’ olarak sunan sistem savunucuları, Kadınlar gününde, kadınlara bir erkek posterini taşıtabiliyorlar.
Aynı paradoks Kuzey Kürdistan’da da devam ediyor. Özgürlüklerini Öcalan’a borçlu olduğunu düşünen birçok Kürd kadın, bir erkek posteriyle yürüyebiliyor ve “sağlığın sağlığımızdır” diyerek kendilerinin bir erkeğe “kurban” edilmesini özgürlük diye algılayabiliyorlar/sunabiliyorlar.
Özgür Bireyler Topluluğu olarak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutlarken, yanılsamalı ve bir erkeğin lütfu gibi gösterilen biçimsel özgürlük yerine, gerçek anlamda özgür, eşit olmalarını diliyoruz…
Nasname/Haber
8 Mart 2015